Katheteriseren

Katheteriseren is een techniek waarbij met een katheter de blaas leeg gemaakt kan worden. Een katheter is een dun slangetje dat u via uw plasbuis tot in u blaas opschuift. Het niet volledig legen van de blaas kan voor allerlei problemen zorgen. Omdat er urine achter blijft in de blaas, is dit een voedingsbodem voor bacteriƫn die weer voor o.a. een blaasontsteking kunnen zorgen.

Indicatie voor een verblijfskatheter

Er wordt bekeken welke acute situatie of chronische aandoening maakt dat een verblijfskatheter noodzakelijk is. Zo nodig wordt een blaasscan uitgevoerd om te zien of er een retentie aanwezig is in de blaas.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een verblijfskatheter te plaatsen.

  • Het lukt u niet meer om te plassen ( urineretentie ).
  • U kunt nog wel plassen, maar u plast niet voldoende uit ( residu ).

Suprapubische katheter

Een suprapubische katheter is een holle, soepele buis die via een klein gaatje door de buikwand urine uit de blaas afvoert. Het gaatje zit net boven het schaambeen. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Om te vermijden dat de katheter loskomt wordt na het inbrengen van de katheter, het ballonnetje met water gevuld. Naarmate de blaas zich vult, wordt de urine via de katheter afgevoerd naar een opvangzak. De uroloog brengt de suprapubische katheter in tijdens een korte ingreep op de polikliniek urologie.